“Als seus llavis madura la paraula”. Homenatge a Joana Raspall

Image

“Marxaré sola;
deixeu-me que ara sigui
tant amb vosaltres.
Tindré temps d’enyorar-vos;
l’eternitat és llarga”.

Instants (2009)
l

Joana Raspall era novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa, autora de tres diccionaris, de sinònims, de locucions i frases fetes, i d’homònims i parònims. Fou una de les pioneres del gènere de poesia infantil a Catalunya.

El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià.

El juliol del 2012, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar el 2013 Any Joana Raspall, per a commemorar el centenari del seu naixement.

A ‘Joana Raspall. Batec de paraules‘, que acaba de publicar El Cep i la Nansa amb tota la seva poesia lírica, la seva biògrafa, Carme Arenas, comenta al pròleg que el tema de la mort va ésser present i recurrent en molta de la seva poesia: ‘Una poesia dedicada a la reflexió que ara, a la vellesa, es mira el darrer moment amb tota la serenor, veient com s’acosta. La mort hi és tractada en primer lloc com el tancament d’un cicle en el qual morir i néixer són part de la mateixa cosa, que la poeta afronta amb la mateixa actitud.’

‘L’acostament de la mort no sols aporta serenor’, afegia Arenas, que esmentava el poema ‘Sense esglai’: ‘Tot ho ha engolit el temps, / i m’ha deixat la calma / de poder comptar els passos, / cada dia més lliure / de pors i recances.’ ‘Perquè la poeta hi arribarà a establir una relació d’amistat en un diàleg d’igual a igual (‘No sé quin tombant m’esperes. / Només sé que ja hi ets; que sempre hi has estat’) en el bellíssim poema ‘Amiga mort’, escrit a noranta-un any i que tanca aquest apartat i el present volum, resultat d’una vida dedicada a la millor literatura i al servei del país.’

Article extret de http://www.vilaweb.cat

Més informació sobre l’autora: http://www.joanaraspall.cat/

Anuncis

2 pensaments sobre ““Als seus llavis madura la paraula”. Homenatge a Joana Raspall

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s